Tűzoltő készülék típusok

tűzoltó készülék egy tűzvédelmi eszköz, melyből a benne található tűzoltó anyagot belső nyomás hatására a tűzre tudjuk irányítani. A tűzoltó készülék segítségével ilyen módon a tűz megszüntethető, a veszély pedig elhárítható.

Abban az esetben, ha tűzoltó készülékre van szükségünk, több fajtából is választhatunk. Először is fontos meghatároznunk azt, hogy a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően milyen méretű eszközre lesz szükségünk.

hordozható tűzoltó készülék olyan eszköz, amely kézzel kezelhető és kézben hordozható, üzemképes állapotban tömege legfeljebb 20 kg. A mozgatható tűzoltó készülék ezzel szemben 20 kg össztömeg feletti, kézzel szállítható, mozgatható és maximum 150 kg vagy 150 liter névleges töltetmennyiségű készülék.

Léteznek még úgynevezett műszaki követelmény alá nem tartozó (nagy méretű) tűzoltó készülékek, mobil tűzoltó rendszerek is, melyek 150 kg pornál, 150 liter vízalapú oltóanyagnál vagy 50 kg szén-dioxidnál nagyobb névleges töltetmennyiségű tűzoltó készülékek.

 

Az éghető anyagokat tulajdonságaik alapján különböző tűzosztályokba soroljuk. Ezeket a tűzosztályokat az ABC betűivel jelöljük, az alábbi módon:

  • A tűzosztály: Szilárd szerves anyagok tüze
  • B tűzosztály: Folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok tüze
  • C tűzosztály: Éghető gázok tüze
  • D tűzosztály: Fémek tüze
  • F tűzosztály: Olajok és zsírok tüzei

Tűzoltó készülék típusok:

-Porral oltó tűzoltó készülék

-Habbal oltó tűzoltó készülék

-Vízzel oltó tűzoltó készülék

-Szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülék

Cégünk főleg a Gloria GmbH termékeit forgalmazza melyek széles körben alkalmazhatóak, de kérés alapján természetesen más típusú tűzoltó készüléket is be tudunk szerezni.

Porral oltó:

2kg-os porral oltó

2 kg-os porral oltó, 8.000Ft + Áfa:

A 2 kg-os porral oltó készüléket személyautókba és legfeljebb 30 nm alapterületig  olyan helyiségekbe javasoljuk, ahol nincsenek műszaki termékek. Az irodákba porral oltó helyett habbal vagy szén-dioxiddal oltó készüléket ajánlunk.

6kg-os porral oltó

6 kg-os porral oltó, 11.900Ft + Áfa: 

Protex PD6GA típusú 6 kg ABC porral oltó tűzoltó készülék  állandó nyomású, egyszerűen  kezelhető, szakaszosan is működtethető, használat után újratölthető. Acél tartályát kívül esztétikus porszórásos műanyag bevonat védi és teszi ellenállóvá a környezet különböző káros hatásaival szemben. Működőképessége a beépített nyomásmérő műszernek köszönhetően könnyedén ellenőrizhető. Optimális mérete könnyű elhelyezést tesz lehetővé.

Protex PD6GA típusú 6 kg ABC porral oltó kiválóan alkalmas szilárd éghető anyagok, éghető folyadékok és éghető gázok tüzeinek gyors és hatékony oltására (vizsgált oltásteljesítmény/ oltási képesség: 34A 183B C). Ára, megbízhatósága, valamint minősége miatt széles körben elterjedt és kedvelt tűzoltó készülék a hazai felhasználok körében.

Ajánlott: bevásárló központok, üzletházak-üzlethelyiségek, raktárak, műhelyek, ipari és mezőgazdasági létesítmények, közintézmények, szállodák, múzeumok, szórakozóhelyek, tehergépjárművek, autóbuszok, vízi járművek, villamos kapcsolóterek, háztartások, lakóépületek stb. védelmére. A 15-20 méter hajótest hosszúságú kishajók kötelező tartozéka (3 db)

Helyiségek esetén 30 nm felett 6 kg-os porral oltó ajánlott, és minden további 50 nm-re még egy készülék. Járművek esetén 3,5 tonnától 12 tonnáig szintén ez a töltettömeg javasolt.  12 tonna felett 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os ABC porral oltóra lesz szükség a tűzvédelem szempontjából biztonságos áruszállítás érdekében.

Kép3

12 kg-os porral oltó, 20.900Ft + Áfa:

Nagyobb járművek esetén magasabb oltótömegre lehet szükség. 12 tonna felett 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os ABC porral oltó szükséges.

vízzel oltó készülék

9 l, 21A, 1000 V , vízzel oltó készülék, 22.000 Ft + áfa

A vízzel történő oltás lényege, hogy a víz hűti a környezetét, és képes arra, hogy az égő anyagot visszahűtse a gyulladási hőmérséklet alá. Tűz oltásra csak akkor alkalmas, ha a vizet sikerül közvetlenül az égés helyére juttatni, mivel a víz felmelegedése hőelvonással jár, és csak attól az anyagtól tud a víz hőt elvonni, amellyel érintkezik.

Szén-dioxiddal oltó

A szén-dioxiddal oltó készülékek folyadék- és gáztüzek esetén alkalmazhatók. Villamos feszültség alatti oltásnál az egyik legjobb választást jelentik, hiszen akár 30 kV-ig is használhatók. A CO2 az egyik legtisztább oltóanyag, elektromos tüzek esetén is ajánlott a használata, nem okoz károkat a berendezésekben, szemben a porral oltó készülékekkel, amik működésképtelenné is tehetik azokat. Azonban zárt térben fokozott odafigyeléssel kell használni.

Kép5

2 KG CO2 (szén-dioxiddal oltó), 15.800 Ft + áfa

A számítógépek esetén a maradványanyaggal dolgozó, porral vagy habbal oltó készülékek jelentős károkat okozhatnak. Jelenleg a legjobb megoldást a szén-dioxiddal oltó készülékek jelentik. A leggyakoribb eszközök 2 kg vagy 5 kg töltettömeggel rendelkeznek. A szervertermek esetén ennél nagyobb töltőtömegű készülékeket is lehet alkalmazni.

5 KG CO2 (szén-dioxiddal oltó), 27.000 Ft + áfa

Irodai környezetben jellemzően habbal oltót szoktunk javasolni, mivel a porral oltó nagyon sok kárt okozhat. Számítógépek esetén mindenképpen szükséges egy gázzal oltó készülék, mely eloltja a tüzet, de nem teszi tönkre a műszaki cikkeket.

Habbal oltó

A habbal oltó készülékek szilárd, folyékony, illetve cseppfolyós szilárd anyagok tüzeinél egyaránt használhatók. Gumi- és műanyagtüzek esetén ez tekinthető a leghatékonyabb megoldásnak. Bizonyos készülékek az olajok és zsírok tüzeinek oltására is alkalmasak. A bevizsgált készülékek villamos feszültség alatt 1000 V-ig használhatóak

habbal oltó készülék

6 L, 21A, 183B, 1000 V habbal oltó készülék, 18.000 Ft + áfa

Menekülési útvonalakon, közösségi terekben, irodákban az egyik megfelelő választás az AB hab. Nincs porszennyezés és nagy oltási teljesítményt lehet elérni.

Tűzoltó készülék karbantartás, ellenőrzés és tűzoltó készülék javítás

Vállalkozásunk szolgáltatása kiterjed a 9/2008(II.22.) ÖTM rendeletben meghatározott kézi- vagy szállítható tűzoltó készülékek alap, közép és teljes körű karbantartásaira.

 

ALAPKARBANTARTÁS ÉVENTE

A jogszabály által előírt évente történő hitelesítés, ellenőrzés, felülvizsgálat kötelező minden tűzoltó készülék esetében.

JAVÍTÁS  5, 10, 15 ÉV ELTELTÉVEL

5 éves korban középkarbantartás, 10 éves korban teljes körű karbantartás, 15 éves korban újra középkarbantartás szükséges. Ilyenkor elszállítjuk a készüléket szakműhelybe, ahol  szétszedésre, átnézésre, újratöltésre, kerülnek, majd javítást követően vissza szállítjuk.

 

Az esetleges javítandó készülék helyett minden esetben cseredarabot biztosítunk.

Igény esetén elvégezzük a tűzoltó készülékek negyedéves ellenőrzését is.

Tűzoltó készülék ellenőrzési és karbantartási árainkról ide kattintva tájékozódhat, de az árak csak tájékoztató jellegűek, nagyobb mennyiség esetén kedvezményes árat kínálunk.

 

Karbantartási időszakok és a tűzoltó készülékek élettartamának összehasonlítása:

A tűzoltó készülék típusa Alapkarbantartás Középkarbantartás Teljes körű karbantartás A tűzoltó készülék élettartama
Porral oltó, habbal oltó és vízzel oltó 1 év 5 év 10 év 20 év
Gázzal oltó 1 év 10 év 20 év
Valamennyi szén-dioxiddal oltó 1 év 10 év A vonatkozó szabályozás szerint

hatályos 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

128. Tűzoltó készülékek ellenőrzése és karbantartása

263. § (1) Tűzoltó készülék karbantartását kizárólag a jogszabályi feltételeknek megfelelő, a hatóság által nyilvántartásba vett karbantartó szervezet vagy az ilyen karbantartó szervezettel szerződéses jogviszonyban álló felülvizsgáló végezheti.

(2) Tűzoltó készülék karbantartását az arra vonatkozó, érvényes tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező karbantartó személy végezheti.

264. § (1) A készenlétben tartó vagy képviselője rendszeresen, legalább negyedévente ellenőrzi, hogy a tűzoltó készülék

a) az előírt készenléti helyen van-e,
b) rögzítése biztonságos-e,
c) látható-e,
d) magyar nyelvű használati utasítása a tűzoltó készülékkel szemben állva olvasható-e,
e) használata nem ütközik-e akadályba,
f) valamennyi nyomásmérő vagy jelző műszerének jelzése a működési zónában található-e,
g) hiánytalan szerelvényekkel ellátott-e,
h) fém vagy műanyag plombája, zárópecsétje, karbantartást igazoló címkéje, a karbantartó szervezet OKF azonosító jele sértetlen-e,
i) karbantartása esedékes-e,
j) készenléti helyét jelölő biztonsági jel látható, felismerhető-e és
k) állapota kifogástalan, üzemszerű-e.

(2) A vizsgálatot a jogszabályi feltételeknek megfelelő, a hatóság által nyilvántartásba vett karbantartó szervezet vagy az ilyen karbantartó szervezettel szerződéses jogviszonyban álló felülvizsgáló is végezheti.
(3) Ha a készenlétben tartó az ellenőrzés során hiányosságot észlel, gondoskodik annak megszüntetéséről.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott időszakot a tűzvédelmi hatóság döntése esetén 1 hónapra kell lerövidíteni, ha azt környezeti körülmény vagy egyéb veszély indokolja.

(5) A készenlétben tartó gondoskodik a készenlétben tartott tűzoltó készülékek 18. mellékletben foglalt táblázatban meghatározott időközönkénti karbantartásáról, a részben vagy teljesen kiürült, kiürített tűzoltó készülékek újratöltéséről.

(6) A ciklusidők számítása alapkarbantartás esetében a legutolsó karbantartástól, első alapkarbantartás esetén a gyártási vagy végellenőrzési időponttól, közép- és teljes körű karbantartás esetében a tűzoltó készüléken feltüntetett gyártási időponttól történik. Ha gyártási időpontként csak az év van feltüntetve, az adott év január 31., ha a gyártás éve és negyedéve van jelölve, az adott negyedév első hónapjának utolsó napja a gyártási időpont.

(7) A tűzoltó készülékekről a készenlétben tartó az általa végzett ellenőrzésekről, valamint a tűzoltó készülék karbantartásokról tűzvédelmi üzemeltetési naplót vezet, mely tartalmazza

a) a létesítmény nevét és címét,
b) a tűzoltó készülékek típusjelét,
c) a tűzoltó készülékek egyértelmű azonosítását készenléti hely vagy a tűzoltó készülék gyártási száma megadásával,
d) a tűzoltó készülékek ellenőrzésének vagy karbantartásának fokozatát (készenlétben tartó általi ellenőrzés, alapkarbantartás, középkarbantartás, teljes körű karbantartás) és dátumát,
e) a tűzoltó készülékek ellenőrzését vagy karbantartását végző személy nevét és aláírását.

265. § (1) A szén-dioxiddal oltó és a hajtóanyagpalack kivételével a tűzoltó készülékek és alkatrészek élettartama nem haladhatja meg a 20 évet.

(2) A 25 kg és az annál nagyobb töltettömegű tűzoltó készülék a gyártást követő 20 év után a tűzvédelmi szakértői névjegyzékben tűzoltó készülék szakértői területen szereplő személy által kiadott szakvélemény birtokában tartható készenlétben. Az élettartam a 20. évtől számítva kétszer öt évvel hosszabbítható meg.

(3) A tűzoltó készülékek selejtezéséről a tulajdonos gondoskodik.